De vigtigste regler i håndbold
Håndbold er en højt elsket sport i Danmark, som de fleste danskere har spillet eller set i fjernsyn på et tidspunkt i deres liv. Men kender du til reglerne i den populære sport? Nedenfor dækker vi nogle af de primære håndboldregler.
Sådan er banen i håndbold
Contents
En håndboldbane er som regel 20 meter bred og 40 meter lang. Den deles op i to halvdele, og der er især vigtige optegninger omkring målet. For det første er et håndboldmål to meter højt, 0,8 meter dybt, og tre meter bredt.
Hvis du ser en håndboldkamp live, vil du måske bemærke at dommerne måler målene på banen før kampen går i gang. Ved målene er der også forskellige markeringer for hvor langt håndboldspillerne må bevæge sig ind i feltet. Straffekastslinjen er syv meter fra målvogteren, mens frikastlinjen er ni meter fra målet.
Hvor mange spillere er der på et håndboldhold?
I en håndboldkamp må et hold have syv spillere på banen ad gangen. Det er typisk fordelt med seks mand i marken og en målvogter. I håndbold har du positionerne som venstre og højre fløj, venstre og højre back, playmaker, stregspiller og målvogteren. Det er tilladt at skifte målvogteren ud med en markspiller, og det gør holdene som regel, når de prøver at vinde en kamp i de seneste minutter eller sekunder.
Hvor lang tid varer en håndboldkamp?
En håndboldkamps længde varierer alt efter aldersgruppen. Mens de mindste spiller to gange tyve minutter, spiller hold med spillere på over 16 år to gange 30 minutter. De to halvlege bliver delt af en pause, som altid er på ti minutter (uanset aldersgruppen).
Regler forbundet med driblinger
I håndbold er det især vigtigt at kende til regler forbundet med at drible med håndbolden. Reglerne fastsætter at en spiller max. må bevæge sig tre skridt med boblen uden at tage en dribling.
Det vil sige at spilleren skal slå håndbolden i gulvet inden for de tilladte regler. Men det er ikke enhver form for dribling. Fx må en håndboldspiller ikke lave en dobbeltdribling. Det betyder at håndboldspillere ikke må slå bolden i gulvet endnu en gang, når han eller hun allerede har driblet en gang og rørt ved bolden med hænderne.
Hvilke legemsdele må røre ved bolden?
I håndbold er det også vigtigt at have styr på hvilke dele af kroppen må røre ved håndbolden. Først og fremmest, ligger det nærmest i navnet at det ikke er tilladt at røre ved håndbolden med ens fod eller underbenet. Til gengæld må spillerne røre ved håndbolden med låret, maven, hovedet, skulderen, armen knæet og naturligvis hånden. Desuden må målvogterne røre håndbolden med alle kropsdele, når han eller hun beskytter målet.
Andre vigtige regler
Der er mange regler i håndbold, men det er også vigtigt at kende til reglen for at spillere højst må stå stille med håndbolden i hænderne i tre sekunder uden at de hverken kaster eller dribler med den. Det er en sportsgren med fart over feltet, og netop derfor er der mange, som er vilde med at se eller at spille håndbold, eller måske begge dele.