Alt om VM i damehåndbold

Verdensmesterskabet i damehåndbold er den største turnering for damelandshold. Den turnering er blevet organiseret af det internationale håndboldforbund IHF siden 1957 og nedenfor kan du læse alt om VM i dame håndbold.

Hvornår er der VM i dame håndbold?

Verdensmesterskabet for damehåndbold bliver afholdt hvert andet år. Modsat fx fodbold, er der en stor turnering i kvindernes håndbold hvert år. Det ene år er der EM, og det næste år er der VM. Verdensmesterskabet bliver afholdt i de ulige år, og sådan har det fungeret siden midten af halvfemserne.

handball

Hvor mange hold er med ved VM i dame håndbold?

Tilbage i begyndelsen var der ni hold med til verdensmesterskabet, og det blev udvidet til tolv hold ved VM i Jugoslavien i 1973. Et årti senere blev det antal igen udvidet og denne gang fik 16 hold lov til at være med ved verdensmesterskabet i damehåndbold. Den ændring trådte i kraft ved VM i Holland i 1986. Omkring et årti senere blev antallet af hold igen udvidet og denne gang til 20 hold. Men allerede to år senere valgte IHF at udvide mesterskabet til 24 deltagende nationer, og den opsætning har vi stadigvæk den dag i dag.

De europæiske hold dominerer verdensmesterskabet?

Håndbold er en sportsgren af europæisk oprindelse. Hvorvidt den opstod i Tyskland eller Danmark, er en anden diskussion, men det er ikke overraskende at de europæiske landshold har haft mest succes ved VM i dame håndbold. Fra begyndelsen i 1957 og frem til VM i Østrig og Ungarn i 1995, var det udelukkende europæiske landshold, som havde vundet guldet. Det år vandt Sydkorea i en tæt finale mod værterne fra Ungarn, og det sydkoreanske landshold endte altså med at skrive historie.

Rusland har vundet flest gange

Det spændende ved verdensmesterskabet i håndbold, er at det er en rimelig åben turnering. Der er ikke kun et landshold, som dominerer og medaljetabellen er meget ligeligt fordelt. Rusland har vundet guld fire gange, mens Norge har vundet medaljerne tre gange.

Danmark er i top-5 i medaljetabellen

Måske har det russiske landshold vundet guld flest gange, men Norge topper medaljetabellen, hvis vi kigger på guld, sølv og bronze. Det norske damelandshold i håndbold har vundet tre gange guld, fire gange sølv og tre gange bronze. Hvis vi ikke regner tidligere nationer som Sovjetunionen og Jugoslavien med, er det danske damelandshold i top fem i medaljetabellen. De bliver som sagt overgået af Rusland og Norge, samt Ungarn og Frankrig.

Det danske landshold i kvindehåndbold havde sin storhedstid i halvfemserne og i begyndelsen efter årtusindeskiftet. Damelandsholdet vandt VM-sølv i 1993, VM-bronze i 1995 og de længe ventede guldmedaljer kom ved verdensmesterskabet i 1997. Men derefter kom landsholdet gennem en tørhedsperiode uden VM-medaljer i over ti år. Først ved VM i Serbien i 2013 kunne damelandsholdet fejre en triumf med VM-bronze.

Siden da er det blevet til to sjettepladser og en niendeplads ved VM i dame håndbold i 2019. Men der er stadigvæk tale om et utroligt dygtigt damelandshold, som er endt i top fire ved Europamesterskabet tre gange inden for det seneste årti.