Alt om Europamesterskaberne i håndbold for herrer og damer

Der er EM i håndbold hvert andet år for både mænd og kvinder. I de lige år bliver der fundet en europamester i håndbold for både mændene og kvinderne. Nedenfor kan du læse mere om mesterskaberne, og Danmarks EM-historie.

Det danske kvindehåndboldlandshold ved EM i håndbold

Det danske damehåndboldlandshold har været med ved EM alle gange siden den første turnering fandt sted i 1994. Her er landsholdet blandt toppen for de mest succesrige. Det danske kvindehåndboldlandshold bliver kun overgået af nordmændene. Mens Norge har vundet 12 EM-medaljer, har Danmark vundet medaljer ved Europamesterskabet i håndbold fem gange hidtil.

Dog fandt det mest af alt sted i begyndelsen af turneringen. Det danske damehåndboldlandshold vandt guld to gange i træk ved de to første mesterskaber i henholdsvis 1994 og 1996. Derefter blev det til EM-sølv ved Europamesterskabet i Holland i 1998.

Europæisk håndboldmester

Efter årtusindeskiftet vandt de danske håndbolddamer guld på hjemmebane i Danmark i 2002, og sølv ved EM i Ungarn to år senere. Siden da er det ikke blevet til nogen EM-medaljer til Danmark. Dog har det danske håndboldlandshold været tæt på i tre omgange. Ved EM i 2010, 2016 og 2020 endte det danske damehåndboldlandshold på en flot fjerdeplads.

Danmarks håndboldherrelandshold er inde i sin storhedstid

Mens det danske kvindehåndboldlandsholds storhedstid var i halvfemserne og tidligt i 2000’erne, er herrerne inde i en imponerende god stime. Den stime har varet i næsten mere end to årtier. Tilbage ved EM i 2002 i Sverige vandt herrehåndboldlandsholdet sine første EM-medaljer nogensinde. I tre år i træk blev det til dansk EM-bronze, og det hele kulminerede med at herrerne blev Europamester i håndbold i 2008. Fire år senere kunne danskerne igen sig for Europamester i håndbold, da guldet blev hentet hjem ved EM i Serbien i 2012.

Til danskernes skuffelse nåede herrehåndboldlandsholdet ikke videre fra gruppespillet ved det seneste EM i 2020. Men det er nærmest helt uvant, da det danske herrelandshold i håndbold er blandt de bedste ved mesterskabet. I medaljetabellen overgås Danmark kun af det spanske håndboldlandshold, når man kigger på hvor mange medaljer de forskellige nationer har vundet. Mens Spanien har vundet otte EM-medaljer indtil videre, har Danmark vundet seks medaljer.

Kigger vi på flest guldmedaljer er det hverken Spanien eller Danmark, som topper tabellen. I stedet er det vores svenske naboer, som har vundet guld flest gange. Sveriges håndboldsherrer har vundet guld fire gange, og Frankrig har vundet tre gange. Danmark er på en delt tredjeplads i den regi med Spanien og Tyskland, og alle tre landshold har vundet guld to gange hver.

Struktur for Europamesterskabet i håndbold

”Hvad er gruppespillet?”, spørger du måske. Både for mændene og damerne er Europamesterskabet struktureret således at der er 16 hold med ved EM. Mens mændene har 38 hold i kvalifikationen, er der 27 hold med i kvalifikationen til EM i damehåndbold.

Ved EM i håndbold spiller nationerne først gruppespil, før de går videre til mellemrunden. Der er hverken ottendedelsfinaler eller kvartfinaler. I stedet går de fire bedste hold videre fra mellemrunden og fordeles i de to semifinaler.

Herefter går vinderne af hver kamp videre til finalen, og vinderen kan kalde sig for Europamester i håndbold. Udover finalen er der også en tredjepladskamp, hvor to hold dyster om at vinde bronzemedaljerne.